Slovenskí volejbalisti začali prípravu na Svetovú ligu a Európske hry

11.05.2015 Púchov

Púchov 11. mája (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti začali v Púchove prípravu na novú sezónu. Trénerom sa celkovo hlásilo 28 hráčov, ktorí sú rozdelení do dvoch tímov. Talian Flavio Gulinelli a Marek Kardoš povedú družstvo, ktoré sa predstaví v Svetovej lige a Miroslav Palgut s Ľuboslavom Šalatom budú viesť tím na Európskych hrách v Baku.

"Máme pred sebou veľa práce, pretože musíme vyriešiť viacero problémov. Na začiatku reprezentačnej prípravy je to však bežné. Na úvod nás čakajú lekárske testy, niektorí hráči majú problémy a po vyšetreniach budeme múdrejší. Je tu veľa hráčov, pretože musíme vytvoriť dva tímy," povedal Flavio Gulinelli, ktorý povedie družstvo v Svetovej lige. "Chcem sa poďakovať vedeniu federácie za to, akú snahu vyvinulo v súvislosti s organizáciou Final Four. Máme síce účasť na turnaji v Bratislava istú, ale to neznamená, že v zápasoch v skupine nepôjdeme naplno. Naším cieľom je vyhrať Final Four a postúpiť do 2. skupiny Svetovej ligy," dodal taliansky kouč. Slováci sa predstavia v G-skupine Svetovej ligy s Čínou, Mexikom a Gréckom. Družstvo na Svetovú ligu bude v Púchove trénovať do 27. mája, potom odchádza na prípravné zápasy do tureckého Izmiru a neskôr sa ešte predstaví v Nemecku. "V príprave sa stretne s kvalitnými tímami. Turci sú približne na našej úrovni a Nemci patria do užšej svetovej špičky, čo potvrdili aj na minuloročných majstrovstvách sveta. So súpermi v príprave som spokojný," dodal Gulinelli. Prvý turnaj G-skupiny Svetovej ligy sa uskutoční 12.-14. júna v Mexiku, druhý 19.-21. júna v Grécku a záverečný turnaj Final Four bude 4.-5. júla v bratislavskej AEGON Aréne.

Na zraze ešte chýbali opory kapitán a nahrávač Michal Masný a blokár Tomáš Kmeť, ktorí dostali po náročných sezónach v kluboch od trénerov povolenie prísť neskôr a mali by sa pridať v priebehu tohto týždňa. V Púchove však nechýbal skúsený blokár Emanuel Kohút. "Niektorých chlapcov som nepoznal, je tu veľa nových tvárí," povedal Kohút, ktorý má za sebou nevydarenú sezónu v talianskej Piacenze. "Mal som úplne inú predstavu o sezóne v Piacenze, keď som minulý rok podpisoval zmluvu. Mal som nezhody s trénerom, bolo tam viac vecí, o ktorých by som sa radšej nevyjadroval a dúfam, že v reprezentácii opäť získam chuť na volejbal," pokračoval 32-ročný bratislavský rodák. Na Svetovú ligu sa teší, minulý rok si ju pri slovenskej premiére zahral ako kapitán. "Teším sa, že budeme hrať doma a teším sa hrať s chalanmi, ktorých poznám dlho a verím, že to bude úspešná sezóna. Dobre nám bolo aj v Košiciach, ale ja sa osobne teším, že Final Four bude v mojom rodnom meste v Bratislave. Verím, že diváci nám pomôžu a že to bude aj pre nich dobrá zábava," dodal na záver Kohút.

Najstarším hráčom vo výbere tímu pre Svetovú ligu je 37-ročný blokár majstrovského Prešova Michal Červeň. "Do reprezentácie som sa tešil. Konečne vidím iné tváre ako Prešovčanov," pousmial sa 205 cm vysoký volejbalista a dodal: "Som rád, že tréneri na mňa aj v tomto veku mysleli. Dúfam, že sa dobre pripravíme na Final Four a postúpime do 2. skupiny. Je to náš cieľ. Chceme sa pred domácimi fanúšikmi ukázať v čo najlepšom svetle," pokračoval Červeň, ktorý ostáva v Prešove aj v budúcej sezóne. "Mám zmluvu aj na ďalší rok. Verím, že sa podarí udržať káder pokope a že si zahráme aj európske poháre," dodal skúsený volejbalista.

Družstvo pre Európske hry v Baku povedie trénerská dvojica Miroslav Palgut - Ľuboslav Šalata. "Zatiaľ máme 13 hráčov, miesto chorého Ondroviča sme povolali Macka z Prešova. Na úvod sme mali individuálne pohovory, ale rýchlo musíme nabehnúť na tréning s loptami, pretože koncom týždňa nás čaká turnaj v Maďarsku, kde nastúpime proti domácemu tímu, Chorvátsku a Azerbajdžanu," povedal tréner Palgut. Až v pondelok príde univerzál Ľuboš Kostoláni, ktorý chýbal v nedeľu z rodinných dôvodov. Jeho štart je však nepravdepodobný. Otázny je štart ďalšieho univerzála Petra Michaloviča, ktorý má problémy s kolenom. Pre študijné povinnosti neprišiel na zraz libero Ľuboš Nemec, ktorý odmietol pozvánku do reprezentácie, aj keď mu SVF ponúkalo riešenie študijného programu a tak definitívne vypadol z nominácie.

Na Európskych hrách v Baku, ktoré sa uskutočnia od 12. do 28. júna sa Slováci stretnú v skupine so silnými súpermi - Ruskom, Talianskom, Bulharskom, Nemeckom a Belgicko. "Mám informácie o Talianoch a Rusoch, ktorí nastúpia s béčkmi. Aj tie však budú určite veľmi silné. Nemci vypustili tento rok Svetovú ligu, takže uvidíme aký poskladajú káder a o Belgičanoch a Bulharoch zatiaľ informácie nemám. V každom prípade nás však čaká veľmi náročná konfrontácia. Generálkou na Európske hry budú zápasy v Krosne, kde sa dvakrát stretneme s domácim Poľskom a raz s Azerbajdžanom," dodal Palgut.

Kapitánom "tímu Baku" bude nahrávač Juraj Zaťko, ktorý hral v uplynulej sezóne v poľskom Olsztyne. "Ešte som nezažil, aby sa stretlo toľko hráčov naraz. Má to však svoje dôvody, pretože musíme vytvoriť dva tímy pre turnaje vysokej úrovne v rovnakom čase. Ja som sa do tímu pre Európske hry a verím, že budeme úspešní," povedal Zaťko, ktorého tréneri vymenovali za kapitána tímu. "Zaspomínam si na časy, keď som bol kapitánom juniorskému tímu," zasmial sa Zaťko, ktorému sa na klubovej úrovni nedarilo. "Bola to veľmi zlá sezóna, asi najhoršia v mojej kariére. Dúfam, že sa to nezopakuje. Nebudem sa tváriť, že na to chcem zabudnúť, jednoducho je to fakt a teraz je predo mnou iná etapa," dodal 27-ročný nahrávač, ktorý aj s reprezentačným spoluhráčom Františkom Ogurčákom v Olsztyne končia. "Momentálne nemám nový klub, ale v Poľsku by som zostal rád. Uvidíme ako sa to vyvinie," dodal Zaťko na záver.

Na zraze sa mihol aj blokár Šimon Krajčovič, ktorý minulý rok debutoval v reprezentácii ako 18-ročný, ale potom rok nehral pre zranenie ramena. "So Šimonom počítame do druhej časti sezóny a veríme, že sa dá dokopy do majstrovstiev Európy. Od budúceho mesiaca s nami bude trénovať," prezradil Gulinelli.

Tím na Svetovú ligu:
Nahrávači: Michal Masný (Jastrzebie/POL), Branislav Skladaný (Nantes/FRA), Peter Porubský (Nitra)
Smečiari: František Ogurčák (Olsztyn/POL), Matej Paták (Beauvais/FRA), Martin Sopko st. (Prešov), Tomáš Kriško (Liberec/CZE), Andrej Patúc (Komárno)
Blokári: Emanuel Kohút (Piacenza/ITA), Tomáš Kmeť (Berlín/GER), Michal Červeň (Prešov), Peter Kašper (Chemes Sp. Nová Ves)
Univerzáli: Milan Bencz (Miláno/ITA), Peter Michalovič (Ortona/ITA), Miloš Horník (Komárno)
Liberá: Matej Kubš (Prievidza), Marián Vitko (Svidník)

Tím na Európske hry:
Nahrávači: Juraj Zaťko (Olsztyn/POL), Filip Palgut (Aich-Dob/AUT)
Smečiari: Marcel Lux (Prešov), Štefan Chrtiansky ml. (Innsbruck/AUT), Martin Sopko ml., Boris Kempa (obaja Pavlodar/KAZ), Tomáš Halanda (Prievidza)
Blokári: Michal Hruška (Aich-Dob/AUT), Radoslav Prešinský (Prievidza), Peter Ondrovič (Trenčín), Ľuboš Macko (Prešov), Tomáš Skasko (Svidník)
Univerzáli: Ľuboš Kostoláni (Bühl), Peter Mlynarčík (Chemes Sp. Nová Ves)
Libero: Martin Vydarený (Myjava)
 

Vyberte región